Trulli

Gigt er en udbredt kronisk sygdom som beskriver hvad der kan ske i et led i kroppen. Det drejer sig hovedsageligt om smerte, inflammation, hævelse og stivhed i ét eller flere led. Der er mange forskellige slags gigt, og gigten påvirker alle forskelligt. 

Kvinde silhuet med cykel

Hvilke slags gigt findes der?

Der er mange forskellige slags gigt, ca. 200 forskellige slags, men der er 2 mere udbredte typer nemlig slidgigt og leddegigt. 

Ved slidgigt er der tale om slitage i leddet. Det er typisk at knoglerne bliver lidt ru i stedet for at have en fin, glat overflade, og denne ruhed kan medføre slitage i selve leddets støddæmpere, nemlig brusken og de omkringliggende væv. Der er også hævelse. Det er en degenerativ sygdom der også forvolder smerte, nedsat bevægelighed i det påvirkede led og nedsat funktionsevne.

Leddegigt er en autoimmun sygdom, hvor der er inflammation i leddene, hvor kroppen nærmest angriber sig selv. Det forvolder store problemer med smerte, gigtknuder, inflammation og smerte. Du kan også lide af feber og vægttab og nedsat funktionsevne og stivhed i kroppen.

Selvom gigt er en kronisk sygdom, så behøver det ikke kontrollere dit liv, så lad ikke gigten bestemme over dig. Hvis du har lyst til en shoppetur, så tag på en shoppetur, kig videre på udsalg-outlet.dk.

Hvad er den bedste måde at motionere på?

Folk med gigt har godt af motion. Det handler om at holde sig stærk og i god form. Men man skal være opmærksom på at beskytte leddene, så de ikke irriteres eller beskadiges mens du motionerer. Det er en rigtig god idé at vælge en aktivitet der ikke belaster leddene, dvs. en low impact aktivitet. Det drejer sig for eksempel om svømning og cykling, men du kan sagtens bruge en cross-trainer enten derhjemme eller på et fitnesscenter, læs mere her.

 kvinde med poser og computer

Hvad bør man undgå rent motionsmæssigt når man har gigt?

Fælles for begge gigttyper er at ikke én dag er den samme. Så du skal lære at lytte til kroppen. Det er sundt at dyrke motion med begge typer af gigt, men det skal gøres med måde. Ofte har folk med leddegigt det bedst om morgenen, når deres led har været i hvile natten over, hvorimod folk med slidgigt kan have rigtigt svært ved at komme i gang om morgenen, pga. stivhed. 

Man skal undgå aktiviteter med høj impact, dvs. løb, og aktiviteter hvor du hopper så som aerobics, tennis, osv. Disse er ikke de bedste for dine led, når du har gigt. Her er en cross-trainer en langt bedre ide. Du skal også lære at vurdere hvornår dine led er i aktivt udbrud (leddegigt), og når de reagerer til for meget, eller for lidt aktivitet. Så m.h.t. den shoppetur, så skal du måske bare lige planlægge lidt eller hvis du har mere ondt en dag, kan du sikkert få lysten styret online, hvor man finder billige tilbud.