Stifteren af Gum by Hviid, Sussi Hviid fortæller: Det begyndte med en drøm – altså sådan en man drømmer i sengen. En meget mærkelig drøm: Jeg stod i mit køkken, lavede tyggegummi. Der var tyggegummi overalt som i overalt. På bordet, på gulvet, på skabene, i mit hår. Og jeg var lykkelig, glad og forundret. En positiv drøm. En glad drøm. Jeg kunne nu træffe to valg: Panik-ringe til en psykiater eller lade nysgerrigheden herske. Derfor: Hvor kom dét der tyggegummi egentlig fra? Og hvordan pokker lavede man tyggegummi? Google fortalte mig, at tre ud af fire pakker tyggegummi markedsført til danske børn indeholder hormonforstyrrende stoffer. Google fortalte mig, at der bag ordet ‘gummibase’ kan gemme sig op til 80 forskellige kemiske stoffer. Det må kunne gøres bedre. Vi skriver trods alt 2015, tænkte jeg.

 

 

Det blev startskuddet til en vild rejse, hvor jeg var så heldig at få min bror og min kæreste med som selskab. En rejse som indtil videre har bragt os til Mexico, New York og adskillige gange til Tyskland. En rejse, hvor vi har mødt en lang, lang række vilde og ressourcestærke mennesker, som har givet os den nødvendige medvind og opbakning til, at vi nu (april 2017) bygger verdens mindste tyggegummifabrik i Hasle på Bornholm. Vi bukker, nejer og takker i ydmyghed. Men tilbage til begyndelsen: Sammen med Google fandt jeg ud af, at det rent faktisk var muligt at lave naturligt tyggegummi alene baseret på naturens egne råvarer. Af uransagelige årsager endte jeg på en hjemmeside ejet af en meget flink mand i Mexico, som var villig til at sende mig en klump naturlig gummibase: chicle. Chicle lavet af saften fra Sapodilla-træet, som gror i den mexicanske urskov. En dag lå den der på mit bord, klumpen. Hvad gør jeg nu, tænkte. Og tog forsigtigt kontakt til manden i Mexico: Om han kunne hjælpe mig med en opskrift og en håndfuld gode råd? Et par dage senere stod jeg med noget ganske kapabelt, lækkert og velsmagende tyggegummi i hånden – handmade på mit køkkenbord. Kun fem ingredienser. Kun naturlige og økologiske råvarer. Og hvis det nu kunne lade sig gøre på mit køkkenbord? Et crowdfunding seminar i Nexø satte yderligere ild i drømmen. Uden at have forberedt noget som helst, ‘blev jeg tvunget’ til at pitche 100 procent naturligt tyggegummi. Mere medvind. Og så en sen – og mørk – eftermidag. Vi var indkaldt til et møde med Coop. De var på øen for at snuse. Vi var mødt op – ikke for at komme i lag med Coop, not in our vildeste drømme. Men måske kunne vi lære noget. Må man smage?, spurgte manden fra Coop og pegede på syltetøjsglasset med de medbragte smagsprøver. Så blev der stille. Et øjeblik. Indtil: Hvad koster dét at få eneforhandling på Jeres tyggegummi? Manden fra Coop fik selvfølgelig ikke noget svar. Vi brugte så  temmelig meget tid faktisk – og en hel del penge på at skabe grundlaget for en corporate venture mellem Coop og Gum by Hviid. Fra køkkenbord til eksport. Iværksætteri på første klasse. En-ekstrem-lowest-possible time-to-market-model. Kunne det lade sig gøre? Kunne vi følge med? Finde viden, kundskaber, værktøjer og netværk stærke nok til at håndtere en tyggegummifabrik til rigtig mange millioner kroner, til landsdækkende distribution, til eksport. Vi blev klar. Vi fik værktøjer og skabte viden. Vi etablerede netværk.  Vi fandt finansiering her og hisset. Og var klar. Det var Coop så ikke. Og  fair nok at melde fra, hvis man skønner, at man ikke helt råder over den nødvendige mængde ressourcer, penge og tid. Vi skriver december 2016, vi skriver lige før jul. Februar 2017 havde vi fået pusten og drømmene på plads igen – og ikke mindst fået hovedet og tankerne med ud af Coop-projektet. Dagsordenen hedder nu verdens mindste fabrik. Vi har netværket. Vi har den fornødne viden. Vi har planen. Vi har masser af ideer. Vi har lokalerne. Vi har medvinden. Og investorerne er meget villige til at komme os i møde. Nu er det blot et spørgsmål om tid….