Trulli

Din have er dit fristed. Her skal være plads til ro, til leg og til nydelse. Hvis du vælger de rigtige planter til haven, kan du opnå øget velvære for dig selv og din familie. Samtidig kan du, med få midler, gøre en kæmpe forskel for naturen i dit lokalområde.

Velvære i haven – skønhed og vitaminer

Velvære er mange ting. Det er sundhed og nydelse, både i det du spiser og i de smukke ting, du omgiver dig med. En skøn have kan give dig velvære på flere måder. At være omgivet af smukke blomster og velduftende buske giver en følelse af ro og intens nydelse. Samtidig kan haven være kilde til en masse vitaminer og fysisk velvære, hvis du vælger de rigtige planter.

Der findes et væld af frugttræer og bærbuske, som er smukke og dekorative i haven, og som samtidig giver dig og din familie alle de vitaminer, som naturen har at tilbyde. Æbler, pærer og blommer; blåbær, stikkelsbær og solbær. Få adgang til alle jeres favoritter, direkte fra jord til bord. Hvis I er mere til eksotiske frugter, kan meget lade sig gøre med et drivhus. Så lad ikke det danske vejr begrænse jeres valg.

æbler

Naturen i haven

Flere og flere haveejere bliver opmærksomme på, at naturen skal have plads. Efterhånden som byerne vokser, vokser også presset på naturen omkring os. Bier, sommerfugle og andre af havens små gæster kan sagtens tilgodeses uden at gå på kompromis med din drømmehave. Mange af de velduftende blomster og planter, som du selv nyder, hører også til blandt smådyrenes favoritter.

Hvis du hører til dem, som vil gøre en ekstra indsats, kan et lille hjørne med vilde markblomster gøre en stor forskel for biodiversiteten i din have. Du kan også invitere små nyttige væsner indenfor i haven med et hjemmelavet insekthotel. Mulighederne er uendelige, og små tiltag gør virkelig en forskel, når vi er mange nok.

Plads til familie og afslapning

Vigtigst er det, at du vælger lige netop de planter og den indretning af haven, som passer til dig og din familie. Der skal være plads til leg og afslapning, og du skal være realistisk i forhold til jeres arbejdsindsats. Nogle typer planter kræver mere lugning og beskæring end andre. Hvis I ikke nyder at arbejde i haven, er der masser af løsninger til en smuk og funktionel have, der ikke kræver mange timers sved at vedligeholde.

Med nogle få velovervejede valg, kan du finde de planter og træer til din have, som giver den helt rigtige sammensætning af skønhed, vitaminer og natur. Du ved bedst, hvad der giver velvære for dig og din familie, og hvordan jeres drømmehave skal se ud. Hvis du har brug for inspiration og rådgivning om forskellige planter og deres fordele, så kan dit lokale plantecenter hjælpe.